Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną – puszysty biszkopt, mus jabłkowy z kawałkami jabłek i bita śmietana posypana czekoladą – najlepsze połączenie! Pięknie prezentuje się na talerzu.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm )
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki oleju
4 łyżki wody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaMus jabłkowy:
1 kg jabłek (u mnie Ligol)
1 galaretka cytrynowa
100 g cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
¼ szklanki wodyBita śmietana:
500 ml śmietanki 30-36%
2 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudruDekoracja:
3 kostki mlecznej lub gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek i na średnich obrotach miksera połączyć ze sobą. Dodać pozostałe składniki.
Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 – 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać i pokroić w niewielką kostkę.
Gotować pod przykryciem z cukrem i wodą do czasu, aż jabłka zmiękną (około 20 minut).
Następnie wsypać galaretkę i energicznie mieszać przez 3-5 minut, aby galaretka się dobrze rozpuściła.
Mus wystudzić.
Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem.
Na wystudzony biszkopt nałożyć mus, następnie bitą śmietanę i wszystko posypać startą czekoladą.
Smacznego:)