Lubicie ananasy z puszki? – to zasmakuje Wam także cukinia a’la ananas z nutką pomarańczy. A samo przygotowanie tego przetworu jest dziecinnie łatwe.
Czas wykonania: 1h
Ilość porcji: 12 słoików po 250 ml
Składniki:
4 kg cukinii (3,3 kg po obraniu)
1,3 kg cukru
2 cytryny
1 l wody
Olejek pomarańczowy
Przygotowanie cukinii a’la ananas:
Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni).
Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę 2 centymetrową. Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę.
Wodę zagotować z cukrem i dodać do niej: skórkę i sok z cytryno oraz pokrojoną w kostkę cukinie. Całość gotować przez około 20 minut (aby cukinia stała się miękka, ale się nie rozgotowała). Na koniec dodać olejek pomarańczowy i chwilkę pogotować.
Gorącą cukinię przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Można dodatkowo pasteryzować słoiki przez 7 minut od czasu zagotowania się wody.