Dżem z cukinii z nutką cytryny to kolejny przepis z serii o przetworach z cukinii. Tym razem na słodko.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 8 słoików 250 ml
Składniki:
4 kg cukinii (2,6 kg po obraniu i wydrążeniu pestek)
350 g (1,5 szkl.) cukru
2 galaretki cytrynowa
2-3 cytryny (w zależności od upodobań smakowych)
Przygotowanie dżemu z cukinii z nutką cytryny:
Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i zetrzeć na tarle. Przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu aż zmięknie (30-90 minut) od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie wyparzamy cytryny, ścieramy skórkę i wyciskamy z nich sok.
Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem.
Gdy cukinia się rozgotuje dodać cukier, galaretkę, skórkę i sok z cytryny. Całość smażyć jeszcze przez 30 minut często mieszając (lub dłużej, jeżeli chcemy uzyskać inną konsystencję).
Ciepły dżem przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
Podawać z domowym chlebem lub do naleśników. Wypróbować ze schabem i grillowanym camembertem.