Domowe lody śmietankowe to idealny deser na upalne dni. Do zrobienia ich nie potrzeba specjalnej maszyny do lodów, wystarczy trochę czasu i chęci.
Domowe lody smakują o niebo lepiej, niż te sklepowe, są bardziej naturalne i przede wszystkim są przygotowane z niewielu składników, bez dodatkowych barwników czy ulepszaczy smakowych.
Domowe lody są także mniej słodkie, co jest ich dodatkową ogromną zaletą.
Czas wykonania: 30 min ( + 4h oczekiwania)
Ilość porcji: 3-4 porcje (10 – 12 niewielkich gałek)
Składniki:
250 ml śmietanki kremówki 30 – 36 %
2 jajka
30 – 40 g cukru (3-4 łyżki)
1 łyżka ciepłej wody
Przygotowanie:
Przygotować sobie 3 garnki; do pierwszego wlać śmietankę kremówkę i odstawić do lodówki, do dwóch pozostałych oddzielić żółtka od białek.
Do żółtek dodać połowę cukru, ciepłą wodę i całość utrzeć na puszystą masę. Do białek dodać szczyptę soli i chwilę ubijać, aż piana będzie lekko sztywna. Do piany dodać resztę cukru i ubić na sztywno. Na końcu ubić schłodzoną śmietanę.
Do białek przelać masę z żółtek i delikatnie wymieszać. Następnie przełożyć ubitą śmietanę i połączyć całość w jedną puszystą masę za pomocą łyżki.
Masę na lody przełożyć do plastikowego pojemnika z pokrywką i odstawić do zamrażalnika i co pół godziny dokładnie wymieszać. Czynność tę powtórzyć 6 razy. Po około 4 godzinach lody będą gotowe do podania.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: