Domowe lody śmietankowe

Domowe lody śmietankowe to idealny deser na upalne dni. Do zrobienia ich nie potrzeba specjalnej maszyny do lodów, wystarczy trochę czasu i chęci.
Domowe lody smakują o niebo lepiej, niż te sklepowe, są bardziej naturalne i przede wszystkim są przygotowane z niewielu składników, bez dodatkowych barwników czy ulepszaczy smakowych.
Domowe lody są także mniej słodkie, co jest ich dodatkową ogromną zaletą.

301 Domowe lody smietankowe KuchniaWeDwoje.pl

  Czas wykonania: 30 min ( + 4h oczekiwania)
  Ilość porcji: 3-4 porcje (10 – 12 niewielkich gałek)

Składniki:

250 ml śmietanki kremówki 30 – 36 %
2 jajka
30 – 40 g cukru (3-4 łyżki)
1 łyżka ciepłej wody

Przygotowanie:

Przygotować sobie 3 garnki; do pierwszego wlać śmietankę kremówkę i odstawić do lodówki, do dwóch pozostałych oddzielić żółtka od białek.

Do żółtek dodać połowę cukru, ciepłą wodę i całość utrzeć na puszystą masę. Do białek dodać szczyptę soli i chwilę ubijać, aż piana będzie lekko sztywna. Do piany dodać resztę cukru i ubić na sztywno. Na końcu ubić schłodzoną śmietanę.

Do białek przelać masę z żółtek i delikatnie wymieszać. Następnie przełożyć ubitą śmietanę i połączyć całość w jedną puszystą masę za pomocą łyżki.

Masę na lody przełożyć do plastikowego pojemnika z pokrywką i odstawić do zamrażalnika i co pół godziny dokładnie wymieszać. Czynność tę powtórzyć 6 razy. Po około 4 godzinach lody będą gotowe do podania.

Krok po kroku:

1. Przygotować sobie wszystkie składniki

1. Przygotować sobie wszystkie składniki

2. Ubić żółtka

2. Ubić żółtka

3. Ubić białka

3. Ubić białka

4. Ubić śmietanę

4. Ubić śmietanę

5. Wymieszać białka z żółtkami

5. Wymieszać białka z żółtkami

6. Wymieszać masę z jajek z ubitą śmietanę

6. Wymieszać masę z jajek z ubitą śmietanę

7. Przelać masę na lody do pojemnika i zamrozić

7. Przelać masę na lody do pojemnika i zamrozić

Pobierz wersję do druku:                                           

301 Domowe lody smietankowe KuchniaWeDwoje.pl 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *