To już drugi wpis w kategorii szybkich i smacznych pomysłów na lunchboxy. Tym razem przygotowałam dla Was kilka pomysłów na zdrowe i pożywne drugie śniadanie. Mam nadzieję, że moje pomysły Wam się spodobają i będziecie z nich korzystać.
Znajdziecie tu 7 pomysłów na drugie śniadanie do pracy, do szkoły lub na wycieczkę. Każdy posiłek możecie przygotować dzień lub 2 dni wcześniej i schować do lodówki. Na zrobienie poszczególnych posiłków potrzeba od 5 do 20 minut.
Dzień 1. Placuszki owsiane z bananem
Czas wykonania: 15 min
Ilość porcji: 1 porcja
Składniki:
½ dużego dojrzałego banana
2 łyżki płatków owsianych (około 15 g)
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
olej rzepakowy lub kokosowy (do pieczenia)
Dodatkowo: owoce (banan, borówki)
Przygotowanie:
Płatki owsiane zblenderować, aby powstał sypki proszek (można użyć gotowej mąki owsianej). Do płatków wbić jajko, dodać pokrojonego banana, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko razem zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać więcej płatków owsianych.
Niewielkie placuszki smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju na niewielkim ogniu, aby placuszki równomiernie się usmażyły i nie były surowe w środku.
Dzień 2. Placuszki jaglane z jabłkiem i cynamonem
Czas wykonania: 15 min
Ilość porcji: 1 porcja
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki mleka
4 – 5 łyżek mąki
1 jajko
1 jabłko
szczypta cynamonu
szczypta proszku do pieczenia
olej kokosowy (do smażenia)Dodatkowo: cukier puder, syrop klonowy
Przygotowanie:
Wystudzoną kaszę jaglaną (można ugotować ją dzień wcześniej) zblendować z mlekiem na gładką masę. Dodać mąkę, jajko, cynamon i proszek. Całość ponownie zmiksować. Jabłko zetrzeć na tarce i połączyć z ciastem.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Za pomocą łyżki formować niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron przez 3-4 minuty obu stron.
Dzień 3. Musli bananowe z jogurtem i owocami
Czas wykonania: 5 min
Ilość porcji: 1 porcja
Składniki:
2 łyżki crunchy bananowego (Przepis)
150 g jogurtu naturalnego
2 niewielkie dojrzałe bananyDodatkowo: chipsy bananowe, borówki
Przygotowanie:
1 ½ banana zblenderować. Do słoika wlać jogurt naturalny, następnie zmiksowane banany. Całość posypać crunchy bananowym i udekorować owocami.
Dzień 4. Musli orzechowe z masłem orzechowym
Czas wykonania: 5 min
Ilość porcji: 1 porcja
Składniki:
2 – 3 łyżki crunchy orzechowego (Przepis)
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki masła orzechowego (Przepis)Dodatkowo: orzechy, suszona morela
Przygotowanie:
Dno słoika wysmarować masłem orzechowym, następnie wlać jogurt naturalny i całość posypać crunchy orzechowym. Na wierzch dodać kilka pokrojonych suszonych owoców i posiekanych orzechów.
Dzień 5. Sałatka do słoika
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 1 porcja
Składniki:
200 g fileta z kurczaka lub indyka
po kawałku kolorowej papryki (czerwonej, żółtej i zielonej)
kawałek ogórka
½ czerwonej cebuli
2 duże garści mix sałat
przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i usmażyć w papirusie. Paprykę pokroić kostkę, a ogórka i cebulę w niewielkie ćwiartki.
Na dno słoika wsypać garść sałaty i połowę warzyw, następnie przełożyć kurczaka, drugą część warzyw i sałatę.
Dzień 6. Omlet na słono z szynką i warzywami
Czas wykonania: 15 min
Ilość porcji: 1 porcja
Składniki:
1 jajko
1 łyżka mąki
50 ml mleka
szczypta soli
20 g szynki
20 g sera żółtego
50 g papryki (zielonej, żółtej i czerwonej)
2 sztuki pieczarek
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić i podsmażyć przez 5 minut na maśle.
Zmiksować dokładnie jajka, mąkę i mleko. Dodać pokrojone w kostkę papryki, szynkę, starty ser, podsmażone pieczarki, szczyptę soli i wszystko delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło i piec omleta z obu stron na niewielkim ogniu na złoty kolor. Pokroić na 4 części i przełożyć do pudełka.
Dzień 7. Frittata z salami
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 1 porcja
Składniki:
3 łyżki ugotowanego makaronu (w kształcie ryżu)
1 jajko
3 łyżki mleka
kawałek papryki (różne kolory)
3 plastry salami
3 plastry sera
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać w mleku, dodać ugotowany makaron (można ugotować dzień wcześniej), pokrojoną w kostkę paprykę, salami i ser. Wszystko wymieszać.
Przelać całość na patelni i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem po 5 – 7 minut z oby stron. Pokroić na 4 części i przełożyć do pojemnika.
Pobierz wersję do druku: