Rurki z mięsem mielonym – makaron faszerowany mięsem w sosie pomidorowym to szybki i pyszny posiłek dla całej rodziny, który robi się sam. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wypełnić makaron farszem, zapiec i gotowe.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 18 sztuk (4 – 6)
Składniki:
18 sztuk makaronu w kształcie rurek
50 g sera mozzarella tartego
300 g passaty pomidorowej
1 łyżka oliwyFarsz:
400 g mięsa mielonego
400 g passaty pomidorowej
100 g sera mozzarella tartego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Mięso zmielić lub kupić gotowe mielone. Dodać 100 g sera, 400 g sosu pomidorowego oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
Suchy makaron nafaszerować i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać rurki resztą sosu, tak aby dokładnie przykryć makaron i całość posypać serem.
Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.