Galaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony.
Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi tą potrawę to dlaczego jej nie robić, jest to świetna alternatywa „poniedziałkowej pomidorowej” – ja gorąco polecam w formie mini galaretek.
Czas wykonania: ok. 1 h 15 min + czas chłodzenia
Ilość porcji: 12 małych foremek
Składniki:
300 g udka z kurczaka
2 marchewki
2 jajka
3 łyżki groszku konserwowego
300 ml bulionu drobiowego
1 ½ łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Udka z kurczaka ugotować (można zrobić rosół wtedy będziemy mieć od razu bulion) i obrać z kości. Następnie pokroić mięso oraz ugotowane marchewki w kostkę.
Ugotować jajka i pokroić w plasterki.
Do salaterek lub foremek na muffinki ułożyć warstwowo: plasterek jajka, groszek z marchewką i mięso.
Ciepły bulion wymieszać energicznie z żelatyną i zalać nim foremki.
Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny, aby galaretki stężały.