A o to przepis, który pokazuje że hot-dog to nie tylko bułka, parówka i ketchup. Hot-dog XXL to wielka bomba kaloryczna, ale zawiera mnóstwo warzyw. Jest świetnym pomysłem na śniadanie lub kolacje, jeśli mamy ochotę na fast-food’a, który zaspokoi nasz głód. Myślę że po zjedzeniu 40 cm hot-dog’a nikomu nie przyjdzie do głowy, żeby zamówić pizzę;)
Czas wykonania: 15 min
Ilość porcji: 2
Składniki:
2 bagietki pszenne lub ciemne z ziarnami (po 40 cm)
4 parówki
100 g sera żółtego
pomidor
ogórek
kilka rzodkiewek
cebula
szczypiorek lub cebulka prażona
sałata masłowa (4 – 6 liści)
ketchup
majonez
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
W środek bułki rozkrojonej wzdłuż włożyć ser żółty. Następnie zawinąć bułki szczelnie w folie aluminiową i podgrzać w piekarniku, żeby ser się roztopił, a bułki zagrzała (około 10 minut w 200 stopniach).
W tym czasie ugotować parówki i pokroić warzywa.
Gdy bułki i parówki są już gotowe, nałożyć składniki. Najpierw posmarować bułki majonezem i ułożyć po 2 – 3 listki sałaty. Później dodać pomidory, ogórki, cebulę, rzodkiewkę i włożyć w środek parówki. Wszystko polać ketchupem i posypać szczypiorkiem lub/i cebulkę prażoną.
Smacznego!