Chyba nie muszę pisać o cieście „Kopiec kreta” zbyt wiele – pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz bananów.
Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Można kupić to ciasto w sklepie w wersji pudełkowej, ale uważam że jego wykonanie jest tak proste, że każdy da radę przygotować je własnoręcznie 🙂
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 12 kawałków
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
½ kostki masła
¾ szklanki mąki pszennej (100 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki kakaoKrem:
500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 %
2 usztywniacze do śmietany
4 łyżki cukru pudru
100 g czekolady mlecznejDodatkowo:
6 sztuk bardzo dojrzałych bananów średniej wielkości
Przygotowanie:
Ciasto :
Masło rozpuścić w garnku i wystudzić.
Białka ubić na sztywno, można dodać szczyptę soli. Do ubitej piany z białek dodać cukier i miksować przez chwilę. Następnie zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka oraz wystudzone masło.
Do puszystej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wymieszać delikatnie całość do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 35 – 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać wymieszany usztywniacz z cukrem pudrem.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Dodać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół górną odłożyć, a spód delikatnie wybrać za pomocą łyżki, tworząc w cieście wgłębienia (krok 14.).
Na spód ciasta wyłożyć banany (można je lekko skroić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Na banany wyłożyć śmietanę, tworząc półksiężyc.
Pozostałe ciasto pokruszyć na górę i lekko docisnąć do ciasta, tak żeby się nie osypywało.
Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Krok po kroku: