Krokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo musi być barszcz, najlepiej taki domowej roboty.
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 10 sztuk
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
4 jajka
250 g mąki
400 ml mleka
½/1 łyżeczki soliFarsz:
40 g grzybów suszonych (110 g po ugotowaniu)
1 kg kapusty (750 g po poszatkowaniu)
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżka maggiDodatkowo:
2 – 3 jajka
Bułka tarta
Przygotowanie:
Z kapusty wyciąć głąb i posiekać. Przełożyć ją do garnka, posolić (1 łyżeczką soli) i odstawić na 20 minut, aby puściła sok.
Zalać kapustę wrzątkiem (około 1 l) i gotować przez 3 minuty. Odcedzić.
Na spód naczynia dać masło, wsypać kapustę i gotować przez 40 minut na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby kapusta nie przywarła do garnka (nie przykrywać).
W między czasie zająć się grzybami: Wypłukać je 3 razy, a następnie gotować przez około 30 minut.
Pod koniec gotowania kapusty doprawić ją do smaku przyprawą w płynie oraz pieprzem i solą (według uznania). Natomiast ugotowane grzyby przed dodaniem do kapusty pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto na naleśniki zmiksować za pomocą miksera i usmażyć 10 cienkich naleśników. Na jeszcze ciepłe naleśniki wyłożyć farsz i zwinąć.
W głębokim talerzu roztrzepać jajko (można dolać odrobinę mleka). Panierować krokiety w jajku oraz bułce tartej.
Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczem.
Domowy barszcz czerwony: https://kuchniawedwoje.pl/barszcz-czerwony-occie/
Krok po kroku:
Robicie krokiety na Wigilię? Z jakim farszem najczęściej?