Domowa kandyzowana skórka z pomarańczy to wspaniały naturalny dodatek do wszelkich wypieków. Skórkę pomarańczową oczywiście można kupić w sklepie, ale zrobienie jej nie jest trudne, więc warto spróbować. Dodatkowo podczas kandyzacji otrzymujemy aromatyczny cukier pomarańczowy, którego możemy użyć do ciasta lub do zimowej herbatki.
Taką kandyzowaną skórkę można użyć do świątecznych wypieków takich jak serniki, czy makowce.
Czas wykonania: 40 min
Ilość porcji: 200 g skórki i 140 g cukru
Składniki:
3-4 pomarańcze
1 ½ szklanki (350 g) cukru
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Pomarańcze (najlepiej organiczne z grubą skórką) sparzyć gotującą się wodą i dokładnie wyszorować. Za pomocą obieraczki owoce cienko obrać ze skórki. Jeżeli to konieczne to odkroić białą cześć skórki i ją wyrzucić. Miąższ wykorzystać do zrobienia soku lub zjeść.
Skórkę przełożyć do rondelka zalać wodą i zagotować. Wylać wodę i czynność powtórzyć.
Skórkę wystudzić i pokroić w drobną kostkę (2-4 milimetrową). Na tym etapie ja otrzymałem 130 g skórki.
Pokrojoną w kostkę skórkę gotować w 1 szklance wody z dodatkiem 1 ½ szklanki cukru. Od czasu do czasu mieszać. Po około 20 minutach gotowania na górze pojawi się piana, a chwilę później wszystka woda wyparuje i gotowe.
Tak otrzymaną kandyzowaną skórkę należy za pomocą durszlaka oddzielić od produktu ubocznego jakim jest aromatyzowany cukier pomarańczowy. Taką skórkę można mrozić lub trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.
Z wyżej opisanego przepisu otrzymałem 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 140 g cukru aromatyzowanego pomarańczą, który zużyłem do słodzenia herbaty, ale myślę iż do ciasta byłby niemniej smakowity.
Krok po kroku:
Kandyzowana skórka z pomarańczy jest niezastąpiona w świątecznych wypiekach:
- Sernik wiedeński: https://kuchniawedwoje.pl/sernik-wiedenski/