Sernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta Bożego Narodzenia.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 24 cm)
Składniki:
800 g sera twarogowego tłustego
8 jajek
1 ½ szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
150 g masła
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek
skórka z 1 cytryny
100 g skórki pomarańczowej (Przepis na blogu)Dekoracja:
100 g czekolady deserowej (ja użyłam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
2 łyżki śmietany
30 g skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Zmielić ser twarogowy 3 krotnie. Masło (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka. Do całości dodawać stopniowo po łyżce zmielony ser ciągle mieszając. Następnie wsypać mąkę, rodzynki oraz skórkę pomarańczową i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Masę serową przelać do tortownicy (forma o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w 180 stopniach (20 minut przed końcem pieczenia, gdy wierzch sernika się zarumieni należy przykryć go papierem lub folią aluminiową, aby się nie przypalił).
Dekoracja:
Polewa: czekoladę rozpuścić, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Wysmarować polewą wierzch sernika, a skórką pomarańczową udekorować boki lub środek, według własnych upodobań.
Krok po kroku:
A jakie jest Wasz ulubiony przepis na sernik? Czekam na Wasze komentarze 🙂
Jestem wielbicielką serników!