Tradycyjne leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i pieczarkami.
Czas wykonania: 40 min
Ilość porcji: 6
Składniki:
3 sztuki kiełbasy śląskiej
400 g cukinii
3 małe papryki (czerwona, zielona i żółta)
300 g pieczarek
1 cebula
puszka pomidorów (420 g)
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć na łyżce masła kiełbasę i cebulę.
W garnku rozpuścić łyżeczkę masła, wrzucić pokrojone w kawałki pieczarki i poddusić około 10 minut.
Pokroić cukinię i papryki w kawałki i dodać do pieczarek – dusić kolejne 10 minut.
Następnie dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, pomidory z puszki – całość wymieszać. Gotować na małym ogniu przez 5 minut i na koniec doprawić do smaku.