Szybkie i tanie krokiety z jajkiem, najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Wersja 100 % wegetariańska, bez dodatków mięsnych w postaci pasztetu.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 12 sztuk
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
4 jajka
14 łyżek mąki
400 ml mleka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soliFarsz:
6 jajek
1 duża bułka pszenna
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
szczypta pieprzuDodatkowo:
1 jajko
100 ml mleka
bułka tartaolej do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki:
Wymieszać mikserem wszystkie składniki na ciasto i upiec 12 naleśników.
Farsz jajeczny:
Jajka ugotować, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, wycisnąć i dodać do jajek. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zawinąć. Panierować w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na oleju z każdej strony.
Krok po kroku:
|
|