Lekki graham na drożdżach to chlebek zadziwiająco suchy i sypki w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.
Czas wykonania: 2 h 30 min
Ilość porcji: 1,2 kg (forma 12 x 35 cm)
Składniki:
400 g mąki pszennej
400 g mąki pszennej razowej
40 g drożdży
500 ml mleka (2 szklanki)
125 ml oleju
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
W dużym naczyniu wymieszać obie mąki, zrobić dołek i pokruszyć drożdże. Wlać połowę mleka (o temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą (patrz krok 2). Zaczyn oprószyć mąką, nakryć naczynie ścierką
i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić ciasto przez 10 minut. Ponownie odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce.
Blaszkę do pieczenia (forma 35 cm x 12 cm) wysmarować masłem. Ciasto jeszcze raz wyrobić przez 5 minut i przełożyć do formy. Odstawić na kolejne 30 minut.
Chleb piec 45 minut w 200 stopniach.