Marynowana cukinia to pierwszy z serii przepisów na przetwory z cukinii, który zrobiłem w tym roku. Cukinia ta z pewnością zasmakuje miłośnikom pikli i będzie wyśmienitym dodatkiem do niedzielnego schabowego.
Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l
Składniki:
3,5 kg cukinii (2,5 po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych)
6 ząbków czosnku
Pęczek zielonego kopru
Pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy
Gorczyca
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
2 łyżki soli
400 g (1,5 szklanki) cukru
Przygotowanie marynowanej cukinii:
Przygotować zalewę: zagotować wodę, ocet, sól i cukier.
Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem. Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i pokroić w słupki. Słupki powinny być o 2 cm niższe od wysokości słoika
Na dno słoika ułożyć ząbek czosnku, a na górę ściśle upakować cukinię. Na wierzch warzyw dodać koper, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy. Warzywa zalać wystudzoną zalewą i szczelnie zakręcić.
Pasteryzować 7 minut od momentu zagotowania się wody w garnku wyłożonym ręcznikami papierowymi.