Mini pizza, czyli pizzerinki na wieczór w gronie przyjaciół.
Myślę, że z tego zestawu każdy znajdzie coś dla siebie.
Proponowane smaki to:
I. Peperoni (ostra z kiełbasą) 4 szt
II. Hawajska (słodka z ananasem) 4 szt
III. Margarita (podstawowa z szynką) 4 szt
IV. Wegetariańska (serowa ze szpinakiem i oliwkami) 4 szt
Czas wykonania: 3 h
Ilość porcji: 16 sztuk
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
25 g drożdży
250 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soliSos pomidorowy (do 12 pizzerinek):
500 g pomidorów (3-4 sztuki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu (do wersji słodkiej: hawajskiej)
1 łyżeczka ziół (np.oregano, zioła prowansalskie) (do wersji podstawowej: margherita)
½ świeżej papryczki chilli lub ½ łyżeczki papryki ostrej(chilli) w proszku (do wersji ostrej: peperoni)
1 łyżka wina wytrawnego (do wersji ostrej: peperoni)Dodatkowo:
370 g sera żółtegoI. Peperoni
70 g kiełbasy
70 g papryki
½ cebuliII. Hawajska:
60 g szynki
2 plastry ananasa
2 łyżki kukurydzyIII. Margarita:
60 g szynki
60 g pieczarekIV. Wegetariańska:
125 g mozzarelli (1 kulka)
10 szt. czarnych oliwek
Farsz szpinakowy:
120 g mrożonego szpinaku
150 g sera feta
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić na 10 minut.
Mąkę wymieszać z solą, oliwą i rozpuszczonymi drożdżami. Ciasto wyrabiać powoli przez około 15 minut, a następnie ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce).
Sos pomidorowy:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek.
Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie przez około 15 minut.
Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty. (Sos można zblenderować na gładka konsystencja).
Sos podzielić na 3 części i do każdej części dodać odpowiednie składniki. Jedną część wymieszać z miodem, drugą z ziołami, a do ostatniej części wleć wino, dodać cieniutko pokrojoną papryczkę chilli i dusić przez 5 minut.
Farsz serowy (do wersji wegetariańskiej):
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać szpinak (mrożony należy chwilę smażyć, aby się rozmroził), pokrojony ser fata, pieprz i wymieszać tworząc jednolity farsz.
Ciasto podzielić na 16 części i uformować małe spody. Na każde 4 spody, wykładamy 3 sosy pomidorowe i farsz szpinakowy, starty ser żółty oraz odpowiednie dodatki.
Piec 15 minut w 220 stopniach.