Mus czekoladowy to bardzo słodki deser do kawy. Pyszny i delikatny zamiennik ciasta. Mus wykonuje się bardzo szybko, jednak przed podaniem należy schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.
Czas wykonania: 30 min + minimum 3 h chłodzenia
Ilość porcji: 3
Składniki:
100 g czekolady (50 g mlecznej, 50 g gorzkiej)
½ szklanki jogurtu naturalnego gęstego
70 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki (30-36%)
2 ½ łyżki cukru pudru
1 ½ łyżeczki żelatynyDekoracja:
2 kostka białej czekolady (opcjonalnie)
6 szt. dekoracji czekoladowej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odczekać, aż przestygnie.
Do czekolady dodać jogurt naturalny, serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksować.
Rozpuścić na parze wodnej żelatynę z 1-2 łyżce ciepłej wody, poczekać aż ostygnie, ale nie zgęstnieje i połączyć ją z czekoladą.
Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z resztą składników.
Przełożyć do foremek lub filiżanek i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Przed podaniem na talerzyk zanurzyć filiżanki we wrzątku, aby łatwiej wyjąć mus.
Mus podawać posypany białą czekoladą.
Krok po kroku:
![]() 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej |
![]() 2. Kremówkę ubić na sztywno |
![]() 3. Żelatynę rozpuścić |
![]() 4. Zmiksować czekoladę z resztą składników |
![]() 5. Dodać do masy żelatynę (cały czas miksując) |
![]() 6. Mus delikatnie wymieszać ze śmietaną |
![]() 7. Przełożyć do filiżanek lub foremek |