Nalewkę z pomarańczy popularnie zwaną pomarańczówką możemy przygotować przez cały rok jednak ta przygotowana w tym tygodniu będzie gotowa na Boże Narodzenie. Pomarańcze i mandarynki pachną świętami, a ta nalewka wyróżnia się intensywnym aromatem skórki.
Czas wykonania: 60 min (+ 3 tygodnie oczekiwania)
Ilość porcji: 1 litr
Moc: 20 %
Składniki:
2 duże pomarańcze (około 600 g)
0,5 l wódki 40%
25 g (5 łyżeczek) cukru
25 g (5 łyżeczek) miodu
Przygotowanie:
Cytrusy dokładnie wyszczotkować, spażyć gotującą się wodą i ponownie wyszczotkować. Najelpiej użyć pomarańczy ekologicznych, które nie są pokryte warstwą wosku.
Po umyciu obrać cytrusy cienko ze skórki tak, aby nie pozostała na niej biała część. Tak obraną skórkę wrzucić do słoika 1 litrowego.
Następnie wycisamy sok z pomarańczy i zalewamy skórkę. Całość należy posłodzić cukrem i miodem oraz zalać wódką.
Słój szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Co kilka dni można pomieszać słojem, aby słód się rozpuścił.
Po okresie oczekiwania należy odcedzić skórkę od nalewu za pomocą durszlaka. Tak otrzymaną nalewkę na tym etapie można jeszcze dosłodzić miodem lub cukrem w zależności od preferencji smakowych (ja to zrobiłem 2 dużymi łyżkami miodu).
Ponieważ zależy mi na klarowności trunku – postanowiłem tak otrzymaną nalewkę odstawić jeszcze na kilka dni, aby móc zlać klarowną część za pomocą wężyka wprost do butelek, ale można pominąć ten okres oczekiwania i butelkować zaraz po dosłodzeniu.
Tak przygotowana nalewka powinna leżakować minimum 2 tygodnie.
Krok po kroku:
Kto już szykuje trunki na Święta? Macie jakieś swoje ulubione?
jak ja lubię takie krótkooczekujące nalewki 😀
😉