Nalewka truskawkowa której przygotowanie jest banalnie proste.
Polecam na jesienne i zimowe wieczory ze znajomymi lub na prezent.
Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania)
Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5 l)
Moc: 33%
Trudność wykonania: łatwe
Miesiąc wykonania: czerwiec – lipiec
Składniki:
1,5 kg truskawek
0,3 kg cukru
0,5 l spirytusu 96%
0,5 l przegotowanej wody
Przygotowanie:
Dojrzałe i soczyste truskawki należy obrać ze szypułek i przełożyć do dużego 3l słoja zasypując warstwami cukrem. Słój zabezpieczyć gazą i odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 2-3 dni. Od czasu do czasu potrząsać.
Gdy truskawki puszczą sok a cukier się rozpuści całość zalać przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował.
Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Nalewkę wlać do butelek i odstawić na minimum 4 miesiące.
Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do nowych butelek, aby pozbyć się osadu.