Nuggetsy rybne z dipem pomarańczowo-musztardowy to przede wszystkim oryginalne połączenie ryby z pomarańczą. Idealne danie obiadowe dla wegetarianów i zdrowa przekąska.
Czas trwania: 40 min
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
200 g filetów rybnych (np. miruna – 3 szt)
100 g płatków kukurydzianych (3 szklanki)
100 g bułki tartej (2/3 szklanki)
2 łyżki mąki
1 jajko
½ szklanki mleka
½ łyżeczki masła
łyżeczka oliwy
szczyptę soli, pieprzu i paprykiDip:
250 ml mleka (1 szklanka)
1 łyżki mąki pszennej
skórka z ¼ pomarańczy
sok z 1/6 pomarańczy
1 ½ łyżki musztardy
1 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta pieprzu i soli
Przygotowanie:
Rybę pokroić na niewielkie kawałki (4 cm x 4 cm).
Płatki kukurydziane zmiażdżyć, wymieszać z bułką tartą i doprawić pieprzem, solą i papryką. Na patelni podgrzać masło i podsmażyć bułkę tartą z płatkami kukurydziane na złoty kolor.
Roztrzepać jajko z mlekiem i dwukrotnie opanierować rybę. Najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej z płatkami.
Piec w piekarniku na papierze do pieczenia przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni (po 12 minutach przewrócić na drugą stronę). Najlepiej skropić papier odrobiną oliwy, aby kawałki ryby się nie przykleiły.
Dip:
Dobrze wymieszać mleko z mąką, doprawić pieprzem i solą. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Pomarańcze dokładnie umyć i zetrzeć skórkę na tarce z drobnymi oczkami, a natkę pietruszki posiekać.
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki.