Ten omlet to taki mój mały eksperyment 🙂 Przede wszystkim chciałam wykorzystać kilka pieczarek, aby ich nie wyrzucać. A nie mając pomysłu co jeszcze mogę dodać, pomyślałam o orzechach, których u nas w domu jest bardzo dużo.
To dość dziwne połączenie, taki omlet z orzechami, ale wyszedł przepyszny! 🙂
Myślę, że lepszym dodatkiem mogłyby być grzyby, więc jeśli ktoś posiada kilka okazów lub ma zapas suszonych to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Złocisty omlety omlet z kawałkami chrupiących orzechów 🙂
Czas wykonania: 20 min
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki
100 ml mleka
szczypta soli
150 g grzybów lub pieczarek
50 g orzechów włoskich
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Grzyby (u mnie pieczarki) pokroić w kostkę i podsmażyć przez 10 minut na łyżce masła. Orzechy posiekać.
Zmiksować dokładnie jajka, mąkę, mleko i szczyptę soli (tak, aby na wierzchu pojawiły się bąbelki).
Dodać grzyby (pieczarki) i orzechy.
Na patelni rozgrzać masło i piec omleta z obu stron na niewielkim ogniu na złoty kolor.
Krok po kroku:
![]() 1. Podsmażyć grzyby (pieczarki) na maśle |
![]() 2. Posiekać orzechy |
![]() 3. Zmiksować pozostałe składniki |
![]() 4. Dodać grzyby i orzechy |
![]() 5. Podsmażyć na maśle na złoty kolor pod przykryciem |
Pobierz wersję do druku:


