Pełna koloru i smaku tarta. Szynka, kurczak, papryka, por, czyli wszystko co najlepsze:)
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 8 kawałków
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła (zimnego)
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka soliNadzienie:
250 g fileta z indyka
1 mały por
100 g surowej szynki np. parmeńskiej
1 niewielka cebula lub 2 cebulki szalotki
1 papryka czerwona (200 g)
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki curry
3 łyżki oliwy z oliwekMasa:
200 g śmietany 18% (mały kubek)
2 jajka
szczypiorek z cebuli szalotki
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
odrobina masłaDodatkowo:
70 g tartego sera mozzarella
1 łyżka szczypiorku
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli oraz masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty i nakłuć spód widelcem.
Tak przygotowane ciasto nakryć papierem do pieczenia i wysypać obciążniki (u mnie są nimi fasola czerwona, lub groch) i piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Następnie fileta pokroić w niewielką kostkę, obsypać przyprawami (papryką i curry), wymieszać z 3 łyżkami oliwy i usmażyć na rozgrzanej patelni. Przełożyć do oddzielnej miseczki.
Na tą samą patelnie wrzucić paprykę (pokrojoną w krótkie paski) oraz pokrojonego w prążki pora i cebulę. Podsmażyć 5 – 10 minut, aby warzywa zmiękły.
Sos:
Wymieszać wszystkie składniki na sos, doprawić solą i pieprzem.
Gdy tarta się lekko zarumieni ściągnąć papier i ułożyć plastry surowej szynki, następnie mięso z cebulą i podsmażone warzywa. Całość zalać sosem, posypać startym serem i piec kolejne 20 minut w 180 stopniach.
Gdy masa się zetnie, należy przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry i zarumienić ser. Gotową tarte posypać szczypiorkiem.
Zrobiona na obiad…..pycha