Pieczone udko z piekarnika, czyli obiad który robi się sam:) Soczyste mięso od środka, a chrupiące i przypieczone z zewnątrz.
Czas wykonania: 2 h (+1 h marynowania)
Ilość porcji: 2 duże udka (6 – 8 porcji)
Składniki:
2 kg udka z indyka
Marynata:
2 łyżki miodu
1 łyżka ostrego sosu chilli
3 łyżki oliwy
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżka ulubionych ziół i przypraw (zioła prowansalskie, majeranek, kminek)
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki na marynatę.
Mięso umyć, zdjąć skórę i osuszyć.
Polać marynatą mięso, obtoczyć udka i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę (optymalnie całą noc).
Zamarynowane mięso przełożyć do worka do pieczenia, polać resztą marynaty.
Udka piec przez 1 godzinę 30 minut w 180 stopniach grzanie góra-dół. Po pół godziny pieczenie przewrócić worek z mięsem na drugą stronę. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć worek i zapiec mięso z obu stron (funkcja piekarnika grill od góry).