Pierożki z serem mozzarella, suszonymi pomidorami, oliwkami i szynką to rewelacyjna przekąska na ciepło.
Przepis na ciasto znalazłam w jednej z książek kucharskich, dodałam własną kompozycje na farsz i jestem tym daniem zachwycona.
Jedyny minus pierożków to ich kaloryczność, gdyż są smażone na oleju, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na zjedzenie czegoś niezdrowego, prawda? 😉
Czas wykonania: 40 min
Ilość porcji: 12 szt
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g kostki masła ( ¼ kostki)
½ szklanki śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soliFarsz:
100 g szynki
125 g sera mozzarelli (1 kulka)
15 oliwek czarnych (50 g)
60 g suszonych pomidorówSos czosnkowy:
120 ml jogurtu naturalnego (mały kubek)
3 ząbki czosnku
¼ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziół prowansalskim i oreganoDodatkowo:
300 – 500 ml oleju do smażenia (w zależności od wielkości naczynia)
Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na 10 min.
Farsz:
Szynkę i ser pokroić w niewielką kostkę, oliwki w plasterki, a pomidory na mniejsze kawałki. Wymieszać wszystko ze sobą.
Ciasto:
Ciasto rozwałkować (grubości 3-4 cm) i wyciąć za pomocą szklanki kółka.
Nafaszerować i zlepić na kształt pierogów.
Pierożki smażyć partiami w głębokim oleju na mocno złoty kolor.
Podawać z sosem czosnkowym.
Krok po kroku:
![]() 1. Wyrobić ciasto |
![]() 2. Pokroić i wymieszać składniki na farsz |
![]() 3. Rozwałkować ciasto |
![]() 4. Wyciąć kółka z ciasta i zlepić pierożki z farszem |
![]() 5. Usmażyć pierogi na głębokim tłuszczu |