Pierożki ziemniaczane z pieczarkami i sosem śmietanowym to pyszny wegetariański obiad lub kolacja. Pierożki robi się z ugotowanych ziemniaków, więc gdy mamy pozostałości z obiadu z dnia poprzedniego można je w prosty sposób wykorzystać 🙂
Danie kaloryczne, ale bardzo dobre, więc od czasu do czasu można sobie pofolgować 🙂
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji)
Składniki:
700 g ziemniaków
3 – 4 łyżki mąki pszennej
3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
½ łyżeczki soliFarsz:
300 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki masła
szczypta soli
szczypta pieprzuSos:
300 g śmietany
½ pęczka natki pietruszki
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soliDodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.
Pokroić w drobną kostkę cebulę i pieczarki. Dusić ma maśle. Farsz doprawić solą i pieprzem oraz wystudzić.
Ziemniaki ubić. Dodać do nich jajko oraz obie mąki i wymieszać.
Stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto i energicznie wyrobić.
Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby;
- Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm
- Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm.
Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor.
Sos:
Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić.