Nalewka truskawkowa z limonką, mimo że jest ona tylko 33 % jest ostrzejsza w smaku za sprawą limonki, która dodaje charakteru.
Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania)
Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5l)
Moc: 33%
Trudność wykonania: łatwe
Miesiąc wykonania: czerwiec – lipiec
Składniki:
1,5 kg truskawek
0,3 kg cukru
0,5 l spirytusu 96%
0,5 l przegotowanej wody
2 limonki
Przygotowanie:
Dojrzałe i soczyste truskawki należy obrać ze szypułek i przełożyć do dużego 3l słoja zasypując warstwami cukrem. Słój zabezpieczyć gazą i odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 2-3 dni. Od czasu do czasu potrząsać.
Gdy truskawki puszczą sok a cukier się rozpuści całość zalać przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował.
Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Dodać do tego sok z 2 limonek i skórkę z jednej!
Dwa tygodnie później wyciągnąć skórkę z limonki, nalewkę wlać do słoja i odstawić na minimum 4 miesiące.
Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do butelek, aby pozbyć się osadu.
Witam…doskonale proporcje a w konsekwencji moc nalewki….zrobilem po raz pierwszy 3 sloje po 4,25 l kazdy i wszystkim smakuja na moje nieszczescie :(….teraz robie juz nastepne truskawkowki pomimo mega drogich truskawek….smacznego 🙂
Teraz jest sezon na maliny, więc proponuje zrobić malinówkę 😉 To moja ulubiona nalewka 🙂 A kolejna jest wiśniówka 😉 Na jesień i zimę idealna 🙂