Przekładane ciasto migdałowe z bezą to bardzo pracochłonny i słodki deser. Dwa kruche spody z dżemem oraz bezę przełożone masą budyniową z aromatem migdałowym.
Czas wykonania: 3 h – 3 h 30 min
Ilość porcji: 27 kawałków
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
3 żółtka
4 łyżki zmielonych migdałów (30 g migdałów blanszowanych)
200 g masła lub margaryny
2 łyżki śmietany
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200 g masła
3 łyżki cukru
aromat migdałowyBeza:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowychDodatkowo:
Słoiczek dżemu (porzeczkowego lub wiśniowego)
Przygotowanie:
Budyń:
Odlać trochę mleka (około 100 ml) i dokładnie rozrobić w nim mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko będzie już gorące wlać do niego wymieszaną wcześniej mąkę i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić.
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Podzielić całość na 2 równe kawałki. Rozwałkować płat wielkości blachy (forma 20 cm x 30 cm). Piec 30 minut w 180 stopniach.
Beza:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodać cukier, cały czas ubijając. Gdy masa będzie miała gęstą konsystencje bezy należy dodać łyżkę mąki.
Formę odwrócić do góry spodem, wyłożyć papierem do pieczenia i na całej powierzchni spodu blaszki rozsmarować połowę masy bezowej. Piec 15 – 20 minut w 160 stopniach.
Czynność powtórzyć z drugą częścią masy bezowej, dodatkowo posypując ją płatkami migdałowymi.
Krem:
Masło w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjąc je minimum 1 godzinę przed pieczeniem) zmiksować na puszystą maślaną masę. Do masła dodać po łyżce schłodzonego budyniu (budyń powinien mieć taka samą temperaturę jak masło), ciągle miksując do całkowitego połączenia. Dodać do kremu budyniowego kilka kropel aromatu migdałowego i wymieszać całość za pomocą miksera. Dodatkowo można dodać do masy wcześniej posiekanych orzechów lub płatków migdałowych.
Kruchy spód posmarować dżemem (4 – 5 łyżki). Na posmarowane kruche ciasto położyć bezą bez migdałów. Na bezę posmarować masę budyniową i przykryć ją drugim kruchym ciastem. Ciasto ponownie posmarować dżemem i przykryć bezą z migdałami.
Ciasto odstawić na minimum 8 h, aby zmiękło (najlepiej smakuje na 2, 3 dzień).
Krok po kroku:
Przygotowanie przekładanego ciasta migdałowego z bezą trwa ponad 3 godziny, ale moim zdaniem warto poświęcić swój czas na jego przygotowanie.
Ciekawi mnie, czy Wy również macie przepisy, których przygotowanie się nie opłaca, ale warto?