Moja pierwsza propozycja to tarta z łososiem i szpinakiem. W potrawach typu tarta jest możliwość doboru własnych składników sprawia, że każdemu przypadnie do gustu. Danie jest lekkie i sycące. Idealne na obiad dla całej rodziny, romantyczną kolację lub spotkane z przyjaciółmi.
Czas wykonania: 1 h 30 min
Ilość porcji: 6-8
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki (1 ½ szklanki)
150 g masła (zimnego)
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka soliMasa:
200 g śmietanki 30%
100 g serka mascarpone
50 ml mleka (1/5 szkl.)
1 jajko
2 żółtkaDodatki:
100 g szpinaku mrożonego (ok.70 g świeżego)
100 g łososia wędzonego lub świeżego
1 łyżkę oliwy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa300 g serów różnego rodzaju (np. 100 g gouda, 100 g pleśniowy, 100 g mozzarella, itp. )
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać łyżeczkę soli, masło – wszystkie składniki posiekać. Wbić jedno jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę (forma o średnicy 27 cm), nakłuć widelcem. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 20 min.
Dodatki:
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzuć szpinak oraz łososia pokrojonego na kawałki (szpinak można wcześniej rozmrozić lub wrzucić zamarznięty na patelnię i odczekać aż odmarznie). Składniki chwilę podgrzać, przyprawić odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Masa serowa:
Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę, doprawić pieprzem i solą.
Wyciągnąć ciasto z lodówki. Na spód zetrzeć połowę sera żółtego. Następnie rozłożyć równomierne szpinak i kawałki łososia i dodać pokruszone kawałki sera (u mnie był to ser pleśniowy i ser mozzarella w kulce).
Wylać masę śmietanową i posypać wierzch resztą startego sera.
Piec przez 45 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego:)