Rolada serowa to pyszna przekąska na ciepło i zimno. Jest to pieczone w piekarniku ciasto serowe z dodatkiem duszonych pieczarek i kawałkami kurczaka. Idealne na imprezę!
Czas wykonania: 1 h 20 min
Ilość porcji: 15 kawałków (30 cm długości)
Składniki:
5 jajek
2 łyżki majonezu
400 g sera żółtego
½ łyżeczki soli
750 g fileta z kurczaka
szczypta soli
szczypta pieprzu
45o g pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Ser żółty zetrzeć na tarce. Jajka ubić za pomocą miksera, dodać starty ser żółty i majonez, wszystko razem wymieszać.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie była to duża forma z piekarnika 30 x 35 cm) i piec około 15 – 20 minut w 180 stopniach (do czasu, aż lekko się zarumieni).
Cebulę pokroić na paski lub drobno posiekać (w zależności czy ma być wyczuwalna podczas jedzenia) i podsmażyć na łyżce masła. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć około 20 – 30 minut.
Fileta rozbić na cienkie kotlety i posypać szczyptą soli i pieprzu.
Zarumienione ciasto odkleić od papieru podważając nożem. Na ciasto wyłożyć kawałki mięsa i odsączone pieczarki, następnie całość zawinąć w rulon i piec kolejne 30 -40 minut w 180 stopniach.
Krok po kroku:
![]() 1. Ubić jajka |
![]() 2. Dodać do ubitych jajek starty ser i majonez |
![]() 3. Masę rozsmarować na formę |
![]() 4. Podsmażyć pieczarki z cebulą |
![]() 5. Ubić kotlety z fileta |
![]() 6. Upieczone ciasto odkleić od papieru do pieczenia |
![]() 7. Wyłożyć na ciasto kawałki fileta i pieczarki |
![]() 8. Zwinąć roladę i ponownie upiec |