Rolada szpinakowa na zimno z łososiem w to super pomysł na imprezową przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym.
Ciasto szpinakowe jest wilgotne, a farsz ma lekko czosnkowy smak. Do tego duża ilość wędzonego łososia – danie bardzo proste w wykonaniu i oryginalne.
Czas wykonania: 1 h + 1 h czas chłodzenia
Ilość porcji: 16 plastrów
Składniki:
Ciasto szpinakowe:
450 g szpinaku mrożonego
4 jajka
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczkę soku z cytryny
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soliDodatkowo:
100 g łososia wędzonego
150 g serka kanapkowego
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 duży ząbek czosnku
½ pęczka koperku
Przygotowanie:
Ciasto szpinakowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą.
Szpinak podsmażyć na patelni, aby odparowała z niego woda i wymieszać go z reszką składników za pomocą łyżki. Następnie delikatnie połączyć szpinak z pianą z białek.
Piec w formie (22 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przez około 25 minut w 180 stopniach (po 15 minutach delikatnie przewrócić ciasto na drugą stronę).
Serek kanapkowy wymieszać z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Wystudzone ciasto posmarować serkiem, ułożyć plastry łososia i posypać posiekanym koperkiem.
Zwinąć ciasto w roladę, zabezpieczyć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby ciasto się uformowało.