Tort ambasador niewątpliwie jest jednym najbardziej znanych wykwintnych tortów. Pełen bakalii, kawałków czekolady i ananasa. Jego popularność powoduje, że przepisów na niego jest bardzo dużo, jednak ogólna zasada co do budowy się nie zmienia – cienki biszkopt i dwie masy: biała i czarna.
Mój przepis jest zeszytu mojej mamy i nie zawiera alkoholu, więc spokojnie może być zajadany przez każdego:)
Czas wykonania: 2 h
Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 28 cm)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wodyMasa budyniowa:
6 żółtek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
2 kostki masła (400 g)Dodatkowo:
1 puszka ananasa
100 g orzechów włoskich
1 łyżka kakao
100 g gorzkiej czekolady
100 g rodzynekDekoracja:
3 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek i ubić białka na puszystą pianę.
Zmiksować jajka z resztą składników i połową piany z białek na jednolitą masę.
Do ciasta dodać resztę białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec 15 minut
w 220 stopniach (Forma: tortownica o średnicy 28 cm).
Masa budyniowa:
Zagotować 500 ml mleka (2 szklanki). Jedną szklankę mleka wymieszać na jednolitą masę z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie powoli wlać mieszaninę do zagotowanego mleka, cały czas mieszając. Budyń zagotować ciągle mieszając i wystudzić.
Masło utrzeć i zmiksować z zimnym budyniem.
Masę podzielić na 2 części do jednej dodać pokrojonego ananasa oraz kawałki orzechów.
Drugą część masy wymieszać z łyżką kakao, wsypać kawałki czekolady i rodzynki.
Wystudzony biszkopt lekko nasączyć wodą i kolejno posmarować ciemna masę budyniową, jasną masą i posypać startą czekoladą. Ciasto przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby masy stwardniały.
Udekorować tort startą czekoladą.