Tort ambasador

Tort ambasador niewątpliwie jest jednym najbardziej znanych wykwintnych tortów. Pełen bakalii, kawałków czekolady i ananasa. Jego popularność powoduje, że przepisów na niego jest bardzo dużo, jednak ogólna zasada co do budowy się nie zmienia – cienki biszkopt i dwie masy: biała i czarna.
Mój przepis jest zeszytu mojej mamy i nie zawiera alkoholu, więc spokojnie może być zajadany przez każdego:)

098 Tort Ambasador [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 28 cm)

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody

Masa budyniowa:
6 żółtek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
2 kostki masła (400 g)

Dodatkowo:
1 puszka ananasa
100 g orzechów włoskich
1 łyżka kakao
100 g gorzkiej czekolady
100 g rodzynek

Dekoracja:
3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek i ubić białka na puszystą pianę.

Zmiksować jajka z resztą składników i połową piany z białek na jednolitą masę.

Do ciasta dodać resztę białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec 15 minut
w 220 stopniach (Forma: tortownica o średnicy 28 cm).

Masa budyniowa:
Zagotować 500 ml mleka (2 szklanki). Jedną szklankę mleka wymieszać na jednolitą masę  z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie powoli wlać mieszaninę do zagotowanego mleka, cały czas mieszając. Budyń zagotować ciągle mieszając i wystudzić.

Masło utrzeć i zmiksować z zimnym budyniem.

Masę podzielić na 2 części do jednej dodać pokrojonego ananasa oraz kawałki orzechów.
Drugą część masy wymieszać z łyżką kakao, wsypać kawałki czekolady i rodzynki.

Wystudzony biszkopt lekko nasączyć wodą i kolejno posmarować ciemna masę budyniową, jasną masą i posypać startą czekoladą. Ciasto przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby masy stwardniały.

Udekorować tort startą czekoladą.

Krok po kroku:

1. Ubić białka z cukrem

1. Ubić białka z cukrem

2. Zmiksować resztę składników i wymieszać z pianą z białek

2. Zmiksować resztę składników i wymieszać z pianą z białek

3. Upiec biszkopt i nasączyć wodą

3. Upiec biszkopt i nasączyć wodą

4. Zrobić budyń

4. Zrobić budyń

5. Utrzeć masło i dodać budyń

5. Utrzeć masło i dodać budyń

6. Do połowy masy dodać kakao, rodzynki i czekoladę

6. Do połowy masy dodać kakao, rodzynki i czekoladę

7. Drugą część połaczyć z kawałkami ananasa i orzechów

7. Drugą część połączyć z kawałkami ananasa i orzechów

8. Wyłożyć na biszkopt masy i posypać wszystko tartą czekoladą

8. Wyłożyć na biszkopt masy i posypać wszystko tartą czekoladą

Pobierz wersję do druku:

098 Tort Ambasador [KuchniaWeDwoje.pl] 2098 Tort Ambasador [KuchniaWeDwoje.pl] 3098 Tort Ambasador [KuchniaWeDwoje.pl] 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *