Krucha rolada z indyka z pieczarkami polana gęstym sosem serowym idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad oraz inne spotkania w gronie rodziny i przyjaciół.
Mięso drobiowe jest dość suche, dlatego warto podawać do niego sosy lub surówki.
W tym przypadku sos serowy jest najlepszym pomysłem, ponieważ idealnie współgra z pieczarkowo – serowym farszem.
Czas wykonania: : 1 h 45 min
Ilość porcji: 8-10 plastrów
Składniki:
1 kg piersi z indyka
20 g masła
sok z ½ cytryny
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki ostrej paprykiFarsz:
300 g pieczarek
100 g sera żółtego
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżeczka (15 g) masłaSos serowy:
100 g sera żółtego
400 ml mleka
25 g masła
1 ½ łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soliDodatkowo:
sznurek wędliniarski
rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Farsz:
Cebulkę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki starte na grubych oczkach i dusić przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i smażyć do czasu, aż cała woda odparuje (około 10 minut). Gdy farsz wystygnie dodać starty ser żółty i wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso:
Pierś naciąć (patrz krok 3.) i rozbić na cienki plaster. Skropić cytryną i doprawić pieprzem i solą. Na roladę wyłożyć farsz i ostrożne zawinąć. Następnie obwiązać sznurkiem.
Mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec 45 minut w 180 stopniach (góra-dół).
Po tym czasie rozciąć worek, mięso polać oliwą i piec przez kolejne 15 minut (do czasu zarumienienia) w 230-250 stopniach (od góry).
Sos:
W niewielkim garnku roztopić masło i wymieszać je z mąką na gładką papkę.
Wlać stopniowo mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki (na małym ogniu).
Masę zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa się zacznie gotować dodać starty ser. Mieszać sos do czasu całkowitego rozpuszczenia sera.