Rolada z jabłkami i cynamonem to niezbędnik jesiennych wypieków. Biszkoptowa rolada z dużą ilością jabłek i cynamonu to ciasto gotowe w 45 minut!
Czas wykonania: 45 min (+ czas oczekiwania)
Ilość porcji: 16 kawałków
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka
3 łyżki cukru
4 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki proszku do pieczeniaMus jabłkowy:
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
5 – 7 łyżek cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
¼ szklanki wody
2 – 3 łyżeczki cynamonuDodatkowo:
czekolada lub cukier puder
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać po jednym żółtku.
Do puszystej masy przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać całość szpatułką. Masę przelać na formę (forma 30 cm x 34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni na funcji góra-dół.
Biszkopt lekko wystudzić odwrócić, delikatnie zdjąć papier. Dłuższym bokiem zwinąć w rulon i przykryć ścierką.
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarle o grubych oczkach.
Gotować pod przykryciem z cukrem i wodą do czasu, aż jabłka zmiękną (około 20 minut).
Następnie wsypać galaretkę i energicznie mieszać przez 3-5 minut, aby galaretka się dobrze rozpuściła.
Mus lekko wystudzić.
Biszkopt rozwinąć, rozsmarować mus jabłkowy i dłuższym bokiem zwinąć roladę. Roladę zawinąć w ścierkę i schować do lodówki na około 2 h.
Następnie polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby nadzienie jabłkowe stężało.
Krok po kroku:
Wielu ekspertów poleca jesienią i zimą jeść dużo jabłek, które naturalnie wzmacniają odporność. A jakie są Wasze sposoby na wzmacnianie odporności w tych porach roku?