Ryba w cieście piwnym to placuszki z kawałkami ryby o delikatnie piwnym smaku.
Z pewnością wielu z Was się spodoba. Ciasto świetne zastępuje tradycyjną panierkę i nie wymaga dużych przygotowań.
Czas trwania: 30 min
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
3 filety rybne
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta sody oczyszczonej
8 łyżek mleka
7 łyżek piwa
szczypta soli, pieprzu i czosnku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę pokroić na mniejsze kawałki.
Do przygotowania ciasta potrzebne są 2 naczynia; miska i wysoki garnek.
W misce wymieszać suche produkty (mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną).
Do wysokiego naczynia wbić jajko, wleć mleko i zmiksować na gładko. Dodawać powoli piwo, suche produkty i przyprawy – wszystko mieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
Rozgrzać olej na patelni (w takiej ilości, aby ryba była w połowie w nim zanurzona).
Kawałki ryby zanurzyć w cieście i piec po 2 min. z każdej strony na złoty kolor.
Po upieczeniu rybę należy wyciągnąć na ręcznik papierowy, aby obciekła z tłuszczu.
Smacznego:)