Sałatka cezar jest uwielbiana przeze mnie głównie ze względu na sos. W połączeniu z nim jest lekko słodkawa, co nadaje jej ciekawego orientalnego smaku.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
500 g pierś z kurczaka
½ sałaty lodowej
10 pomidorów koktajlowych
1 ogórek szklarniowy
4 łyżki kaparów
bazylia świeża lub suszona
olej rzepakowy z bazylią
sól, pieprzSos:
2 łyżki miodu
4 łyżki majonezu
1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w niewielkie paski i podsmażany na oliwie, posypując przyprawami (solą, pieprzem i bazylią suszoną).
Sałatkę poszarpać na mniejsze kawałki, pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa z kurczakiem.
Sos:
Wymieszać ze sobą majonez, miód i sos sojowy.
Sałatkę polewamy sosem dopiero po podaniu na talerz. I dekorujemy liśćmi bazylii.
Smacznego:)