Wegetariańska sałatka orzechowa z domowym masłem orzechowym, selerem naciowym i makaronem.
Nie dam sobie ręki uciąć, ale myślę że takiego przepisu na sałatkę jeszcze nie widzieliście. Coraz częściej staram się eksperymentować w kuchni, a przy okazji korzystać ze zdrowych i własnoręcznie wykonanych zamienników sklepowych produktów. Tak, więc mając przygotowane wcześniej domowe masło orzechowe, postanowiłam użyć go do sałatki.
Sprawdźcie jak szybko i prosto można wyczarować coś smacznego 🙂
Czas wykonania: 15 – 20 min
Ilość porcji: 6
Składniki:
100 g pszennego makaronu w kształcie ryżu
100 – 150 g selera
100 – 120 g sera żółtego
50 g papryki żółtej
20 g słonecznika
50 g orzechów włoskichSos:
150 g jogurtu
2 łyżki domowego masła orzechowe (Przepis)
1 łyżeczka sos sojowy
szczypta pieprzu
szczypta soli
Przygotowanie:
Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie.
Pokroić selera, ser, paprykę, orzechy i przełożyć do dużej miski. Dodać ziarna słonecznika i wymieszać całość.
Makaron przelać wodą i dodać do miski z pokrojonymi warzywami.
Wymieszać składniki na sos.
Przelać sos do sałatki i ponownie dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.