Sok ze śliwek

Sok ze śliwek to już kolejny przepis na sok z wykorzystaniem sokownika. Użycie tego urządzenia jest jednym z najlepszych sposobów na otrzymanie pysznego soku lub syropu na zimę.

W zależności od ilości cukru użytego do produkcji otrzymamy sok, który bezpośrednio nadaje się do picia lub taki który będziemy musieli rozcieńczyć z wodą. Podane niżej proporcje służą otrzymaniu syropu, który po otwarciu mieszam z wodą w stosunku 1:1 (ale ta proporcja zależy od indywidualnych preferencji smakowych). Polecam na początek dodać nieco mniej cukru i dosłodzić sok przed wlaniem do słoików w razie konieczności.


 Czas wykonania: 1,5-2 h

 Ilość porcji: 10 słoików 0,125 l

Składniki:
3 kg śliwek
450 g (2 szklanki) cukru (150 g na 1 kg owoców)
1,5 l wody

Przygotowanie soku ze śliwek z wykorzystaniem sokownika:

Do dolnego garnka w sokowniku wlać 1,5 l wody. Umyć owoce i wsypać górnego garnka w urządzeniu. Jeżeli chcemy wykorzystać owoce do przygotowania konfitury to należy je wcześniej wypestkować

Owoce zasypać cukrem. Jeżeli nie jesteśmy pewni jaką słodkość otrzymamy i czy będzie ona dla nas odpowiednia możemy sypać tylko część cukru, a później ewentualnie dosłodzić sok.

Wodę w sokowniku gotować 1-1,5 h na małym ogniu. Od czasu do czasu sprawdź poziom wody, poziom soku i wymieszaj owoce z cukrem.

W międzyczasie umyć słoiki i wyparzyć je wkładając na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (temperatura powyżej 70 stopni zabija większość bakterii). Pokrywki sparzyć wrzątkiem.

Gorący sok wlać wprost z sokownika do słoików i szczelnie je zakręcić. Jeżeli byłby on za mało słodki to należy przelać go do garnka, dosłodzić i zagotować.

Słoiki odstawić do ostygnięcia. Jeżeli chcesz to możesz dodatkowo pasteryzować słoiki – ja tego nie robię, bo chcę ograniczyć ilość gotowania do minimum.

ps. Owoce z odrobiną soku zostawiam do zrobienia powideł i nutelli ze śliwek – przepisy pojawią się na blogu już wkrótce.

Przepis krok po kroku na sok ze śliwek z wykorzystaniem sokownika:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *