Tagliatelle z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym to pyszny obiad dla całej rodziny, który robi się bardzo szybko – 30 minut i gotowe!
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
400 g makaronu tagliatelle
300 g łososia
200 g szpinaku (liście)
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
350 – 400 g jogurtu naturalnego
3 łyżki tartego parmezanu
1 łyżeczkę soli himalajskiej
1 łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodać liście szpinaku i smażyć kolejne 5 – 10 minut (do czasu, aż szpinak zmięknie).
Łososia skropić cytryną i posypać solą oraz pieprzem. Na drugiej patelni smażyć go 2 – 3 minuty z każdej ze stron na łyżce oleju. Po upieczeniu zdjąć skórę i pokroić rybę na mniejsze kawałki.
Do letniego szpinaku wlać jogurt naturalny wymieszany ze szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową. Sos podgrzać, ale nie zagotować!
Dodać ugotowany makaron do sosu, wymieszać całość i poddusić na małym ogniu przez 3 minut, tak aby sos zgęstniał.