Tartaletki na cieście francuskiem z gruszką, serem pleśniowym i cebulą to słodko – słona przekąska na letnie wieczory 🙂
Czas wykonania: 40 min
Ilość porcji: 8 sztuk
Składniki:
250 – 300 g ciasta francuskiego
2 gruszki
130 g sera pleśniowego
1 czerwona cebula
1 łyżka masła
szczypta cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu
żółtko (do posmarowania)
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w krążki, podsmażyć na maśle i doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Każdą część pokroić na mniejsze kawałki (forma dowolna, może być kostka, plastry).
Ciasto francuskie rozwinąć przełożyć na formę i pokroić na 8 kawałków (około 12 cm na 14 cm). Wysmarować roztrzepanym żółtkiem.
Na każdy kawałek ciasta wyłożyć krążki cebuli, pokruszony ser i gruszki.
Piec przez 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu posypać ulubionymi ziołami.
Ps. Można zawinąć brzegi ciasta do środka, aby się nie posklejały podczas pieczenia.