Tort na Święta, urodziny lub weekendowy deser. Intensywny smak kawowy, mało słodki i bardzo delikatny. Biszkopt wyszedł bardzo pulchny, a masa lekka.
Ja nie przepadam za smakiem kawy, ale ciasto mi bardzo smakowało 🙂
Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 1-2 h czas oczekiwania)
Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 21 cm)
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
200 g cukru pudru
100 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200 ml kawyMasa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
600 ml kremówki
6 łyżek cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany
400 g serka homogenizowanego naturalnego
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z połową cukru pudru. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru pudru.
Do białek przesiać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać utarte żółtka i wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy (średnica 21 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).
Rada: Biszkopt najlepiej upiec kilka godzin wcześniej przed przygotowaniem tortu
Masa:
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku i wystudzić.
Śmietanę ubić z 4 łyżkami cukru i śmietan-fixami. Serki ubić z pozostałą ilością cukru pudru.
Do serków dodać śmietanę i rozpuszczoną kawę. Wszystko razem zmiksować za pomocą miksera (na najmniejszych obrotach, chwilkę).
Biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć kawą i przełożyć połową masy. Drugą połowę masy rozsmarować po górze i bokach tortu.
Całość udekorować rozpuszczoną kawą i całymi ziarnkami kawy.
Krok po kroku:
![]() 1. Oddzielić białka od żółtek |
![]() 2. Ubić białka z cukrem pudrem |
![]() 3. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem |
![]() 4. Dodać mąkę i kakao |
![]() 5. Delikatnie połączyć z żółtkami |
![]() 6. Biszkopt przeciąć na 3 części i nasączyć kawą |
![]() 7. Przelać do formy i upiec |
![]() 8. Ubić śmietanę |
![]() 9. Rozpuścić kawę |
![]() 10. Zmiksować serek z cukrem pudrem |
![]() 11. Do serka dodać śmietanę i kawę – wszystko połączyć za pomocą miksera |
![]() 12. Ciasto przełożyć i wysmakować kremem |
![]() 13. Udekorować ciasto |
Pobierz wersję do druku:
NO TAK,,DZIEKUJE TERAZ DO DZIELA,,,BISZKOPT Z KAKAO I NASTEPNIE KREM ALE TO NA SRODE TA MAM REZERWE ,,,DZIEKUJE ZA PRZEPIS,,,,