Babeczki z gorzką czekoladą

Duże babeczki z kawałkami czekolady. Szybki deser dla dzieci i dorosłych. Do tych muffin polecam użyć gorzkiej czekolady, która przełamują słodycz babeczek. Oczywiście jeśli robicie babeczki dla swoich pociech lub nie lubicie gorzkiej czekolady można użyć czekoladę deserową lub mleczną.

babeczki

  Czas wykonania: 40 min
  Ilość porcji: 6

Składniki:

140 g mąki pszennej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 dużej jajko
70 g cukru
40 g masła
½ szklanki mleka
70 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Rozpuścić masło i przestudzić. Za pomocą miksera połączyć ze sobą mokre składniki (mleko, masło, jajka). W drugim naczyniu wymieszać suche produkty (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną).

Przelać produkty mokre do suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie połączyć z masą.

Foremki napełnić masą i piec 20 – 25 minut w 200 stopniach (do suchego patyczka). Ja wyłożyłam papiloty ciastem, aż po brzegi, więc wyszły bardzo duże. Można zrobić mniejsze babeczki i foremki napełnić do 2/3 wysokości tak jak zalecają cukiernicy.

Krok po kroku:

1. Rozpuścić masło

2. Wymieszać mokre składniki

3. Wymieszać suche składniki

4. Posiekać czekoladę

5. Połączyć mokre składniki z suchymi

6. Dodać czekoladę

7. Napełnić foremki na muffinki

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *