Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to prosty przepis na Święta Wielkanocne i nie tylko.
Ciasto robi się bardzo szybko i jest przepyszne, słodkie i lekko kwaskowe.
Polecam serdecznie! 🙂

  • 469 Babka cytrynowa KuchniaWeDwoje_pl

Czas wykonania: 1 h
 Ilość porcji: 12 kawałków

Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 cytryna (skórka oraz sok)
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny

Przytogowanie:

Ubić białka z cukrem. Dodać żółtka. Wlać olej i sok z cytryny.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać startą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać łyżką ciasto.

Ciasto przelać do formy.
Piec 180 stopni przez 30 – 40 minut (do suchego patyczka).

W miedzy czasie przygotować polewę: rozpuścić cukier puder w wodzie i soku z cytryny.

Ciasto polać lukrem i posypać po górze startą skórką cytrynową.

Przepis krok po kroku:

Więcej przepisów na babki i babeczki znajdziecie tutaj:
http://kuchniawedwoje.pl/category/desery/babeczki/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *