Jajka faszerowane pieczarkami to już moja 8 propozycja na wielkanocne śniadanie w tej odsłonie. Na dole wpisu znajdziecie moje inne propozycję na faszerowane jajka, więc zachęcam do skorzystania.
Czas wykonania: 30 min
Ilość porcji: 16 szt
Składniki:
500 – 700 g pieczarek
2 duże cebule
8 jajek
2 łyżka masła
1 łyżeczka Vegety
½ łyżeczki pieprz
½ łyżeczki sól
Dekoracja:
pęczek szczypiorku
Przytogowanie:
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle. Doprawić farsz vegetą, pieprzem i solą i wymieszać.
Wystudzone jajka przekroić na połówki, wydrążyć żółtka.
Żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do grzybowego farszu. Ja odrobinę startego żółtka pozostawiłam do dekoracji. Na tym etapie dobrze jest sprawdzić smak farszu i ewentualnie doprawić.
Nafaszerować jajka. Ułożyć na półmisku i posypać startym żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Przepis krok po kroku:
Więcej przepisów na wielkanocne jajka faszerowane poniżej:
Jajka faszerowane pastą cytrynowo-bazyliową z groszkiemI
Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami