Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to już moja 8 propozycja na wielkanocne śniadanie w tej odsłonie. Na dole wpisu znajdziecie moje inne propozycję na faszerowane jajka, więc zachęcam do skorzystania.

  • 470 Jajka faszerowane pieczarkami KuchniaWeDwoje_pl

Czas wykonania: 30 min 
 Ilość porcji: 16 szt

Składniki:
500 – 700 g pieczarek
2 duże cebule
8 jajek
2 łyżka masła
1 łyżeczka Vegety
½ łyżeczki pieprz
½ łyżeczki sól


Dekoracja:
pęczek szczypiorku

Przytogowanie:

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić.

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle. Doprawić farsz vegetą, pieprzem i solą i wymieszać.

Wystudzone jajka przekroić na połówki, wydrążyć żółtka.

Żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do grzybowego farszu. Ja odrobinę startego żółtka pozostawiłam do dekoracji. Na tym etapie dobrze jest sprawdzić smak farszu i ewentualnie doprawić.

Nafaszerować jajka. Ułożyć na półmisku i posypać startym żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem.

Przepis krok po kroku:

Więcej przepisów na wielkanocne jajka faszerowane poniżej:

Jajka faszerowane pastą cytrynowo-bazyliową z groszkiemI

Jajka faszerowane szpinakiem

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami

Jajka faszerowane zielonym groszkiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.