Babka dla dorosłych

Babka drożdżowa z rodzynkami, a raczej ogromna baba z dodatkiem rumu! Nie sądziłam, że wyrośnie, aż tak bardzo 🙂 Na początku martwiłam się, że całość wyleci z formy, na szczęście nic takiego się nie wydarzyło, a nadmiar ciasto został odkrojony i szybko zjedzony 😉 Smakuje wyśmienicie!

babka

  Czas wykonania: 2 h 30 min
  Ilość porcji: 12-16 kawałków (forma 30 cm średnicy)

Składniki:

500 g mąki
¾ szklanki mleka (190 ml)
70 g drożdży
½ szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
5 żółtek
2 jajka
110 g masła lub margaryny (około ½ kostki)
½ szklanki rodzynek
50 g rumu

Dekoracja (do wyboru):
cukier puder
lukier
gorzka czekolada

Przygotowanie:

Do wysokiej miski lub garnka przesiać mąkę.

W małym garnku pokruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia.

Rodzynki wypłukać, zalać rumem i odstawić. Rozpuścić masło.

Żółtka oraz 2 całe jajka utrzeć z cukrem. A masło rozpuścić i ostudzić.

Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, utarte jajka i resztę mleka. Starannie wymieszać łyżką. Dodać rozpuszczone masło oraz cukier waniliowy.

Rodzynki odsączyć z rumu. Rum wlać do ciasta. Rodzynki oprószyć w mące i również dodać do ciasta.

Ciasto wyrabiać przez około 20 – 30 minut. Przełożyć je do formy (30 cm średnicy, ja użyłam 26 cm formy i była trochę za mała) wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Ciasto piec przez 50 – 60 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).

Całość udekorować lukrem, cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladę.

Rada: Z tej ilości ciasta spokojnie można zrobić 2 mniejsze babki.

Krok po kroku:

1. Zrobić rozczyn drożdżowy i odstawić do wyrośnięcia

2. Namoczyć rodzynki i rozpuścić masło

3. Utrzeć jajka z cukrem

4. Do mąki dodać rozczyn, utarte jajka i mleko

5. Rodzynki odsączyć od alkoholu i przyprószyć mąką

6. Do ciasta dodać alkohol i rodzynki

7. Wyrobić ciasto

8. Ciasto przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia

9. Ciasto upiec

10. Wyrównać spód ciasta

Pobierz wersję do druku:                                           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.