Babka marmurkowa

Szybka i prosta w przygotowaniu pyszna babka marmurkowa!
Przygotowanie tej babki nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Ciasto jest idealna dla osób, które chcą szybko i sprawnie uporać się ze świątecznymi wypiekami.

babka marmurkowa

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 16 kawałków (forma 30 cm x 10 cm)

Składniki:

1 szklanka cukru
½ kostki masła
½ kostki margaryny
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 – 100 ml mleka (opcjonalnie)
2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Cukier utrzeć z masłem i margaryną na puszystą masę (masło wyciągnąć godzinę wcześniej z lodówki). Następnie cały czas miksując dodać jajka oraz przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać trochę mleka.

Blaszkę do pieczenia (forma 30 cm x 10 cm) wysmarować masłem, a na spód wyłożyć papier do pieczenia. Następnie przelać do blaszki 2/3 ciasta, a do reszty dodać kakao. Kakaową masę przełożyć przez środek jasnego ciasta.

Całość piec w 170 stopniach przez 50 – 60 minut (do suchego patyczka).

Krok po kroku:

1. Masło utrzeć z cukrem

2. Dodać jajka

3. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia

4. Dodać mleko

5. Przelać część ciasta do formy

6. Do reszty masy dodać kakao

7. Przełożyć ciemną masę

8. Upiec babkę

Pobierz wersję do druku:                                           

PIERWSZY KOMENTARZ DO PRZEPISU
  1. Pingback: Babka marmurkowa | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz