Ciasto na pizze II

Cienkie ciasto na pizze z dodatkiem mąki krupczatki, co sprawia, że ciasto jest dodatkowo bardzo chrupkie. Pizza na cienkim cieście gotowa 1 godzinę.

cienkie ciasto na pizze

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 5 spodów do pizzy o średnicy 30 cm

Składniki:

700 g mąki pszennej
300 g mąki krupczatki
50 g drożdży (½ opakowania)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
500 ml wody

Przygotowanie:

Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie.

Do miski przesypać mąkę i sól. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać wszystkie składniki. Następnie wyrabiać ciasto ręką przez około 15 minut (do czasu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk).

Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy podzielić na porcje i rozwałkować je cienko na stolnicy posypanej mąką krupczatką (dzięki niej ciasto będzie kruche i chrupiące).

Pizzę z ulubionymi dodatkami piec 10 minut w 220 – 230 stopniach na papierze do pieczenia. Ważne, żeby blacha, na której będzie piekła się pizza była rozgrzana.

Z podanych proporcji wychodzi 5 spodów do pizzy o średnicy 30 centymetrów. Ciasto można podzielić na 5 części, zawinąć w folię aluminiową i zamrozić.

Krok po kroku:

1. Rozpuścić drożdże w wodzie

2. Wymieszać pozostałe składniki

3. Wlać drożdże

4. Wymieszać całość łyżkę

5. Wyrobić ciasto w rękach

6. Odstawić ciasto do wyrośnięcia

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz