Pizza z krewetkami na cienki cieście z dodatkiem sera mozzarella i rukoli.
Było to moje drugie podejście do krewetek i muszę przyznać, że jako dodatek do pizzy bardzo mi smakowały. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji jeść krewetek polecam spróbować je właśnie pod taką postacią. Do tego przepisu ja postanowiłam, że użyć takich mniejszych krewetek z Biedronki, ale można spokojnie użyć tych w standardowej wielkości.
Czas wykonania: 1 h 15 min
Ilość porcji: 2 (1 pizza o średnicy 30 cm)
Ilość porcji:
Składniki:
Ciasto:
140 g mąki pszennej
60 g mąki krupczatki
10 g drożdży (1/10 opakowania)
½ łyżeczki cukru
szczypta soli
100 ml wodySos:
4 łyżki passaty pomidorowej
1 łyżeczka oreganoDodatki:
100 g mini krewetek
1 papryczka chilli
kieliszek białego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
60 g sera mozzarella tartego
50 g sera mozzarella ( ½ kulki)
garść rukoli
Przygotowanie:
Ciasto:
Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie.
Do miski przesypać mąkę i sól. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać całość. Następnie wyrabiać ciasto ręką przez około 15 minut (do czasu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk).
Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
W między czasie wymieszać passatę z oregano.
Dodatki:
Krewetki, należy wyczyścić. Z papryki wyjąć pestki i pokroić w cienkie paseczki.
Na łyżce oliwy podsmażyć przeciśnięty czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodać krewetki i smażyć z oby stron po 1 minucie. Podlać białym winem lub wodą i dusić przez kolejne 3 – 5 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy rozwałkować je cienko na stolnicy posypanej mąką krupczatką (dzięki niej ciasto będzie kruche i chrupiące).
Na ciasto rozsmarować sos i posypać je tartym serem mozzarella. Wyłożyć krewetki oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella.
Pizzę piec 10 minut w 220 – 230 stopniach na papierze do pieczenia. Ważne, żeby blacha, na której będzie piekła się pizza była rozgrzana.
Chrupiącą pizze posypać rukolą.
Krok po kroku:
Pobierz wersję do druku: