Crunchy orzechowe

Crunchy orzechowe zawsze kupowałam gotowe Crunchy, jednak stwierdziłam, że muszę w końcu sama spróbować zrobić. Od teraz nie zamierzam już kupować tych sklepowych „zdrowych” musli. Porównałam domowy produkt i ten ze sklepu i co prawda domowe crunchy nie jest tak chrupiące, ale w smaku jest o niebo lepsze. Przede wszystkim czuć prawdziwy smak orzechów, a nie sam cukier. Domowe crunchy nie zawierają żadnych enzymów, aromatów i ulepszaczy, są naturalne, pożywne i zdrowe.

162-crunchy-orzechowe-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 600 g (20 porcji po 30 g)

Składniki:

250 g mix orzechów (80 g włoskich, 60 g laskowych, 60 g migdałów, 50 g ziemnych bez soli)
50 g słonecznika łuskanego
200 g płatków owsianych
10 łyżek mleka
4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Zmiksować orzechy, połowę słonecznika (25 g) i 150 g płatków owsianych.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą i całość rozsmarować (w miarę cienko 0,5 – 1 cm grubości) na formę wyłożoną papierem do pieczenia ( forma 30 x 35 cm).

Piec około 30 – 40 minut w 130 stopniach.
Całość wystudzić i pokruszyć.  Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Krok po kroku:

1. Zmielić orzechy i płatki

1. Zmielić orzechy i płatki

2. Wymieszać wszystkie składniki

2. Wymieszać wszystkie składniki

3. Rozsmarować masę

3. Rozsmarować masę

4. Pokruszyć całość

4. Pokruszyć całość

Pobierz wersję do druku:

162-crunchy-orzechowe-kuchniawedwoje-pl-2

162-crunchy-orzechowe-kuchniawedwoje-pl-3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *