Kulebiak z rybą i kapustą

Kulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym.

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji)

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
½ szklanki mleka
10 g drożdży
25 g margaryny
½ łyżeczki cukru
szczypta soli

Farsz:
3 filety rybne (około 300 g)
500 g kapusty
sok z cytryny
sól
pieprz
kminek

Dodatkowo:
jajko

Przygotowanie:

Farsz:

Kapustę wypłukać, oderwać brzydkie liście i wyciąć głąb. Poszatkować.

Przełożyć do garnka, posolić i odstawić na 15 – 2o minut, aby puściła soki.

Zalać wrzątkiem (0koło 700 ml – tak, aby woda przykryła całą kapustę) i gotować przez 3 minuty. Następnie odcedzić kapustę.

W garnku rozpuścić masło i rozgrzać olej. Dodać kapustę i dusić przez 45 minut (do czasu, aż woda odparuje, a kapusta zmięknie), od czasu do czasu mieszając. Dodać łyżeczkę kminku i doprawić solą, pieprzem według uznania. Farsz wystudzić.

W między czasie przygotować ciasto.

Ciasto:

Drożdże oraz cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Rozpuścić margarynę.

Do miski przesypać mąkę. Dodać rozpuszczone drożdże, tłuszcz oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto (wyrabiać do czasu, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk).

Odstawić  na 30 minut do wyrośnięcia.

Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić cytryną i doprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilka minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, na ciasto wyłożyć farsz, a następnie kawałek ryby. Ciasto skleić (krok 13.) i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie.

Każdy kulebiak wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 45 minut w 170 stopniach.

Krok po kroku:


Czy kulebiak jest tradycyjną potrawą w Twoim domu? – podziel się opinią z czytelnikami bloga zostawiając komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *